Moeder
Thales, heel het Milesische volk vindt je raar.

Thales
Schandelijke kwaadsprekers hebben je bedrogen! Ik ben immers de grote Thales en heel het volk vindt mij wijs en goed en dapper. Want ik heb de beroemde zonsverduistering voorspeld. De verduistering maakte een einde aan een lange strijd van de Lydiërs en de Meden. Sinds die tijd hebben veel mensen grote bewondering voor mij. Geloof de kwaadsprekers dus niet, lieve moeder, want zij spreken alleen maar slechte woorden.

Moeder
Onze slavin heeft mij een wonderlijke gebeurtenis verteld, en toen zij de gebeurtenis zag, moest zij erg lachen. Op een keer keek jij gedurende de nacht namelijk naar de sterren en je had heel je aandacht op de hoge hemel gericht, maar de grote put voor je voeten zag je niet en je viel erin. De slavin zei: “Uw zoon kijkt naar de hemel, maar de zaken op aarde ziet hij niet.”

Thales
Voor mij was deze gebeurtenis niet om te lachen. Maar lieve moeder, lach jij mij ook uit?

Moeder
Ik niet, maar ik ben ongelukkig. Want vaak vraag ik je: “Wanneer ga je trouwen?” Maar jij lacht altijd en zegt: “Nu is niet het juiste moment, want ik ben jong.” Maar ik verlang heel erg naar een mooie schoondochter en veel kleinkinderen. Wanneer ga je dus trouwen?”

Thales
Goede moeder, nu is niet het juiste moment, want ik ben een oude man!