Het was verboden voor vrouwen om de Olympische Spelen te zien. De wedstrijdleiding van de Olympische Spelen legde de doodstraf op aan vrouwen die betrapt waren: de regel was om hen van de hoogste rotsen te duwen. Toch wilde ooit een vrouw, Kallipateira genaamd, haar zoon aan de wedstrijd deel zien nemen. Dus maakte zij gebruik van een list.

Zij kwam namelijk verkleed als trainer naar Olympia, omdat de atleten tijdens de wedstrijden naakt waren, maar de trainers niet. Op de dag van de wedstrijd ging Kallipateira, gekleed in een grote chiton, het omheinde gedeelte binnen waar de trainers zaten.

Haar zoon werd, terwijl hij bij het pankration aan het vechten was, flink geslagen. De strijd was zwaar, maar uiteindelijk won haar zoon. Dolblij sprong de moeder direct over de omheining en rende naar haar zegevierende zoon, maar nadat zij eroverheen sprong, bleef haar chiton aan de omheining vastzitten en kwam los. Zo verscheen Kallipateira naakt en werd zij betrapt een vrouw te zijn.

Terwijl de wedstrijdleiding overlegde, maakten de toeschouwers rumoer, sommigen omdat ze boos waren, anderen omdat ze medelijden hadden. Tenslotte maakte de wedstrijdleiding hun besluit openbaar: zij lieten Kallipateira ongestraft heengaan, omdat niet alleen haar zoon, maar ook haar vader en broers Olympische overwinningen hadden behaald. Zij brachten al deze atleten dus eer door Kallipateira vrij te laten.

Zij stelden echter meteen nieuwe regels in: sindsdien waren niet alleen de atleten, maar ook de trainers verplicht om naakt naar de wedstrijden te komen.