Reder
Gegroet, pottenbakker, ik heb gehoord dat jij allerlei nieuwe soorten aardewerk maakt. Laat me dan je werk zien. Want ik vaar altijd met mijn schepen over alle zeeën naar allerlei steden, en altijd heb ik nieuwe soorten koopwaar nodig.

Pottenbakker
Met plezier laat ik je alles zien! Kijk maar naar deze potjes die de vorm van een uil hebben. Beschouw de duidelijke vorm en de nauwkeurige lijnen en de schitterende kleuren.

Reder
Die heb je werkelijk zeer mooi gemaakt. Want de ogen van dit potje heb je nauwkeurig getekend, lijkend op de ogen van echte uilen. Nergens zag ik eerder zulke zaken.

Pottenbakker
Maar misschien bevallen jou ook die olieflesjes die een lotusvormige versiering hebben. Ook die verkoop ik immers vaak. Vooral atleten kopen ze, want in de olieflesjes dragen zij gemakkelijk hun olijfolie naar de sportschool.

Reder
De olieflesjes zijn net zo mooi als de uilen. Want je hebt de lijnen van de lotusvormige versiering heel duidelijk en precies getekend. De keus is voor mij dus moeilijk. Ik koop – zo lijkt het me goed – al je potjes met de vorm van een uil. Want mijn schepen zullen snel naar Athene uitvaren. En ik ben er volledig van overtuigd dat de uilen de Atheners erg bevallen. Ik ben dus van plan om uilen naar Athene te dragen. Eerst zal ik deze potjes voor veel geld verkopen, en daarna zal ik jouw andere producten over alle zeeën dragen. Wij zullen allebei zeker weten heel rijk worden.