Sosias
Xanthias, heb je al vernomen dat de meester zijn vader in huis heeft opgesloten?

Xanthias
Ik had het nog niet vernomen, maar dat is passend, want de oude man is een jury-verslaafde.

Sosias
Jury-verslaafde? Wat bedoel je?

Xanthias
Hij houdt er alleen maar van om recht te spreken. Telkens wanneer hij rechtspreekt – ja, telkens wanneer hij iemand veroordeelt – is de man werkelijk gelukkig. En wanneer hij het loon van de drie obolen ontvangt, denkt hij rijk te zijn. Maar door die manie was hij ook in zijn slaap bezig met de stemstenen, en tenslotte was zijn zoon bang dat hij niet meer zou slapen. Maar toen hij werd verhinderd om naar buiten te gaan, werd hij heel boos en probeerde stiekem te ontsnappen. Laten we hem nu dus bewaken, zodat hij er niet vandoor gaat.

Sosias
Maar wat moeten we doen, wanneer hij weer wil rechtspreken?

Xanthias
Hij kan rechtspreken terwijl hij hier blijft.

Sosias
Waarover? Toch niet over ons slaven?

Xanthias
Zeker niet! Maar laat ik een list verzinnen… ik heb het gevonden! Hij kan over de honden van het huis rechtspreken, want als de ene hond de andere ervan beschuldigt kaas gestolen te hebben, zal de ander zich waarschijnlijk wel verdedigen. En de kaasrasp en de voorraadpotten kunnen opgeroepen worden om te getuigen.

Sosias
Wees niet dwaas! Voorraadpotten zijn toch niet in staat te spreken!

Xanthias
Maar als ze ertoe in staat waren, zouden ze graag getuigen. En de kinderen van de hond die zich verdedigt kunnen aanwezig zijn, en wanneer zij verdrietig “Waf, waf” blaffen, zal de rechter waarschijnlijk wel medelijden krijgen met de aangeklaagde. Rechters krijgen immers altijd medelijden, wanneer kinderen jammeren. Maar laten we meteen naar binnen gaan en een rechtzaak afkondigen. Moge de oude man een hondenrechter worden…