Medusa is een Gorgo, een vreselijk monster. Want in plaats van haren heeft zij slangen en met haar ogen doodt zij allen die naar haar gezicht kijken. Uit angst vluchten de mensen dus weg uit het gebied van de Gorgonen. Maar de held Perseus, de zoon van Zeus, wil zijn voortreffelijkheid tonen aan de goden en de mensen, want hij wil Medusa doden. Zo helpt hij de mannen en vrouwen en kinderen van de streek.

De goden helpen de zoon van Zeus. Want Athene geeft de held een schild: het schild glimt als een spiegel. En Hades geeft een helm aan Perseus: als Perseus de helm op zijn hoofd draagt, is hij onzichtbaar. En Hermes geeft de zoon van Zeus gevleugelde sandalen. Perseus is heel blij met de geschenken.

En Perseus nadert Medusa, onzichtbaar door de helm van Hades. Hij kijkt naar het vreselijke monster via het schild, als via een spiegel, want zo kijkt hij niet rechtstreeks naar het gezicht van de Gorgo. Zodra de held dichtbij is, hakt hij het hoofd van Medusa af met zijn zwaard. Daarna vlucht hij zo snel mogelijk met de sandalen van Hermes. In ruil voor de hulp van de goden geeft Perseus het hoofd van Medusa aan Athene.